tiistai 24. heinäkuuta 2018

Heinäkuun VIERASKYNÄ - Ruokaintoilijat Espanjan Costa del Solilla


Ruokaintoilijat Espanjan Costa del Solilla


Viinitynnyrit Fuengirolassa

Andalusian kulinaariset kokemukset 


Jokunen vuosi sitten tunnettu ja arvostettu suomalainen matkailulehti kirjoitti arvioidessaan espanjalaisten maakuntien ruokatarjontaa, ettei Andalusiassa kannata haaveilla kulinaristisista kokemuksista, vaan keskittyä pelkästään auringonottoon. Miten väärässä tuo kirjoittaja olikaan! Suorastaan pisti vihaksi moinen aliarviointi – melkein teki mieli lähettää lehteen vastine. Tämä kertoo myös suuresta tietämättömyydestä ja siitä, ettei olla valmiita perehtymään ruoka- ja ravintolakulttuurin syvemmälti. Totta toki on, että rannikko on täynnä brittipaikkoja, jotka tarjoavat heppoista ja ylihintaista ”kioskiruokaa”.  Nämä paikat tulisi erikseen varustaa varoituskyltein. Ja ranskalaisia  perunoita tahdotaan tupata kylkiäisiksi annokseen kuin annokseen jopa itseään kunnioittavissa ravintoloissa. Mutta näiden seikkojen ei pidä antaa haudata alleen kaikkea sitä muuta, mitä Andalusia voi parhaimmillaan tarjota, kun puhutaan ruoasta. 

Costa del Sol kalatiskitarjonta

                               Kauppahallit


Olemme puolisoni kanssa kumpikin intohimoisia ruokaihmisiä. Usein pistäydymme hyvin varusteltuun kauppaan vain nähdäksemme kaupan liha- ja kalatiskin. Kauppahallitkin luonnollisesti kuuluvat aina pakollisiin vierailukohteisiimme. Niistä saa aina hyvän kuvan siitä, mitä paikalliset syövät. Ja kiinnostuneelle turistille saatetaan annetaan jopa maistiaisia.


Olemme siinä mielessä hyvässä asemassa mitä tulee ruokakulttuuriin, että molemmilla meistä on ruoanlaittoon liittyvä koulutus ja toinen meistä tekee edelleenkin ruokaa työnään. Toinen taas on kuulunut jo toistakymmentä vuotta Suomen hotelli- ja ravintolamuseon hallitukseen. Voisi siis sanoa, että kiinnostus ruokaan ja kaikkiin siihen liittyviin asioihin on meille myötäsyntyistä. 
 


Gambas al pi-pil Los Boliches

Konstailematon ruoka

Mikä espanjalaisessa ruossa sitten kiinnostaa? Uskoaksemme vastaus piilee tietyssä konstailemattomuudessa. Siinä, että monet ruokalajit ovat syntyneet siten, että raaka-aineina on alun alkaen käytetty niitä aineksia, joita on ollut käsillä ja yhdistelty niitä toisiinsa. Espanjahan ei ole valtaosiltaan ollut mikään huikean rikas maa, vaan hyvinkin köyhissä, karuissa ja kuivissa olosuhteissa on ollut pakko pärjätä.

Espanjalaista ruokaa voisikin ehkä kuvailla yleisesti sanalla ”robusti”, vaikka laajasta maantieteellisestä alueesta johtuen kenties käsite espanjalainen ruoka on jollakin tavalla keinotekoinen. Vanhan kulttuurin vuoksi espanjalaisten ei tarvitse yli korostaa ruokailutapahtumaa millään ylimääräisillä ”kuorrutuksilla” – mikä tuntuu joskus olevan meillä nuoremman ravintolakulttuurin omaavilla kulttuureilla tapana. Viinin juominen ei ole Espanjassa mikään erikoislaatuinen tapahtuma, vaan se niveltyy jokapäiväiseen elämään siinä missä meillä kumisaappaat sadesäällä. Eikä parantumattomaksi ikijuopoksi leimata, vaikka päivän työn päätteeksi olisikin tapana nauttia pari kolme pientä olutta – cañaa.


Majoitusvaihdoehdon valitseminen

 

Espanjassa lomaillessamme majoitumme mieluusti sellaisissa paikoissa, joissa on ruonlaittomahdollisuus. Siksi valitsemmekin hotellien sijaan mieluummin jonkin vuokra-asunnon. Näin pääsee myös piirun verran lähemmäs tavallisten espanjalaisten elämää. Pitkäaikainen asiakkuussuhde Rantakyla Group kanssa on tässä avuksi. Kyseinen toimisto tietää jo ennalta, minkä tyyppistä asunnosta olemme kiinnostuneita.  Joskus käy niinkin, että seuraamme mainoslehdyköistä kauppojen tarjouksia ja hyödynnämme näitä tarjouksia kuin espanjalaiset kotirouvat konsanaan. Usein jo illallispöydässä, joka voi olla tosiaan vaikka loma-asunnon parvekkeella, mietimme jo seuraavan päivän illallista. 


Oikeaoppiset pihvit


Mieleen tulee tapaus vuosien takaa, kun ravintolassa Costa del Solilla tilasimme pihvimme verisenä. Kun tilaus oli tehty ja toimitettu keittiöön, tuli keittiöstä kokki ulos heiluriovet viuhuen ja teki selvästi asiaa päästääkseen vilkaisemaan meitä. Tarjoilija kertoi, että kokki oli halunnut ehdottomasti nähdä, minkä näköisiä ovat ne suomalaiset, jotka ymmärtävät tilata pihvinsä verisenä.

makoisa pihvi Fuengirolassa

Olemme jonkin verran opiskelleet espanjan kieltä. Siitä on ehdottomasti suurta hyötyä, mikäli haluaa sukeltaa syvemmälle paikalliseen kulttuuriin. Ruokiinkin liittyvät asiat avautuvat tällöin aivan eri tavalla. Eikä kielitaidon tarvitse olla kovinkaan korkeatasoista, kun jo saa selvän ruokalistoista alkuperäiskielellä ja voi tehdä tilauksen espanjaksi.
Vierailusta toiseen kulttuuriin saa ammennettua paljon enemmän, kun uskaltaa suhtautua uusiinkin asioihin ennakkoluulottomasti. Uteliaisuus ja rohkeus ovat hyviä matkakumppaneita.  Tämä pätee eritoten silloin, kun puhutaan ruoasta.
Yksikätinen Malagan katedraali

- Jari Järn ja Jukka Lauren -

Kuvat: Jarin ja Jukan kotialbumi.
Kirjoittajat ovat yhdessä pariskuntana käyneet säännöllisesti Costa del Solilla 2000-luvun alusta lukien.  Ruoka ja siihen liittyvät asiat  ovat heidän yhteinen harrastuksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti